Ligeså snart du begynder at amme, ja måske endda lidt før, vil du opleve at dine bryster kan begynde at løbe – altså der begynder at løbe modermælk ud. Det kan være ret så ubehageligt at rende rundt med fugtig BH el. synlige våde pletter på tøjet, derfor skal du have ammeindlæg.

Der er mange muligheder og forskellige typer amme indlæg. I denne artikel kommer du igennem de fleste, og kan vælge det alternativt der passer bedst til dig.

Genanvendelige ammeindlæg

Lad os først slå et slag for det miljøvenlige og bæredygtige ammeindlæg, nemlig det du kan vaske og genanvende. Af denne type ammeindlæg findes der også forskellige mærke, men i sidste ende kan de det samme. Det der oftest er forskellen på disse er materialet de er lavet af:

  • Ammeindlæg i silkeuld – Dette ammeindlæg er lavet af 100% uld og fra mærket JOHA, som også lave babytøj i uld og silkeuld. Uld er godt at bruge som ammeindlæg fordi det kan suge op til 32% af sin egen vægt i væske, modsat kan bomuld fx kun suge 8% af sin egen vægt. Uld ånder også bedre og holder på varmen, så du ikke får kolde og våde bryster. De kan også bruges sammen med bomuldsindlæg, til at holde på varmen. Fås i flere farver.
  • Ammeindlæg i bomuld – Bomuldsammeindlæg er også et godt valg for både dig og miljøet. Disse ammeindlæg i bomuld er fra det svenske mærke ImseVimse, som laver alverdens produkter til mor og barn.
  • Ammeindlæg af bambus og viskose – Hos shoppen Mamamilla er disse ammeindlæg dem der sælger bedst af alle. De er lavet af en blanding af bambus, som er bæredygtigt materiale, og viskose som sørger for der ikke kommer statisk elektricitet, samt absorbere væske godt. Udenom kernen bestående af disse to materialer, er der på indesiden et lag polyester som suger modermælken ind til kernen, og på ydersiden et lag vandtæt laminat så dit tøj ikke bliver vådt.

Der findes en del ammeindlæg at vælge imellem i lignende materialer. Der er mange forskellige mærker der laver genanvendelige ammeindlæg, og du kan se et stort udvalg af dem ved klikke på knappen herunder.

Engangs ammeindlæg

Vil man ikke bruge genanvendelige ammeindlæg, så er det eneste alternativ engangs ammeindlæg. Her er der også forskellige mærker at vælge imellem, og mange af dem kan altså fås i de butikker hvor du handler dagligvarer. Her vil jeg derfor primært nævne nogle du kun kan få online, og som alle er allergivenlige og/eller økologiske.

  • Oopsy ammeindlæg – Dette er nok det bedste valg af engangsammeindlæg du finder. De kan fastgøres med den klister der sidder på, så de ikke rutsjer rundt. Derudover er de super bløde, tynde, åndbare og absorberende. De er pakket hver for sig for bedste hygiejne og formet som en skål, så de har en bedre pasform. Sidst men ikke mindst er de erklæret astma og allergivenlige af Astma og Allergi Danmark.
  • Organyc ammeindlæg – Organyc er et mærke der laver forskellige personlig pleje produkter. De laver også disse nursing pads el. ammeindlæg, som er 100% økologiske og kan bruges med god samvittighed.

Fungere ammeindlæg med Lanolin?

Måske kender du allerede til Lanolin og bruger det. Lanolin er et produkt der kan anvendes mod hudløse og tørre brystvorter, hvilket meget nemt kan opstå under amning. Produktet er specielt udviklet til amning, men kan bruges i andre tilfælde også mod de nævnte ting.

Når man har en baby liggende, ammende flere gange om dagen, hver dag, i en lang periode kan man hurtigt få sprækker, ømhed el. tør hus på brystvorten og omkring den. Her skal man så bruge Lanolin. Men kan man bruge det sammen med sine ammeindlæg, uden det suger Lanolinen væk?

Svaret er ja, du kan roligt anvende Lanolin sammen med dine ammeindlæg. Mærket bag Lanolin udvikler og sælger endda selv ammeindlæg, så det er ikke noget problem at bruge de to ting sammen. Husk blot at følge anvisningerne ved brug af Lanolin